Tschuggen Grand Hotel, Arosa

Starting situation an ideas

Several project proposals were submitted for rebuilding the wellness area of the 5-star Tschuggen Grand Hotel. The proposals submitted by Studio Botta and Fanzun were shortlisted and reworked. Studio Botta’s proposal was accepted and the winner appointed second-ranked Fanzun as a partner to implement the project.

Approach

A wellness area with superlatives of everything that a guest might wish for, was handed over to the operator after 18 months of construction. Perched on a slope, the interiors of the wellness area are impressive for their neat, sophisticated architectural lines and reduced choice of materials comprising just wood, stone and glass.

Challenges

Extending over 5000 m², the wellness area was built behind the mighty hotel complex into the mountainside. The lack of a direct view was offset by creating abstract tree-shaped lighting sources for the guest areas. A delicate, finely walkway links the wellness area with the existing building of the Tschuggen Grand Hotel.

Keyfacts

Bauherr: Tschuggen Hotel Group AG
Fertigstellung: 2007
Projektart: Competition, New structure
Projektverfasser: Mario Botta Architetti, Mendrisio
Baukosten: CHF 35,5 Mio
Leistungsumfang Baumanagement, Projektierung, Generalplanung, Führung in ARGE mit Mario Botta


Download öffnet in neuem Fenster - bitte nicht schließen und warten bis die PDF generiert wurde.