Area development, Waldeck, Flims

Starting situation and idea

The developed area is located in a central location in Flims directly beneath Hotel Flims Waldhaus. It is based on a site plan which Fanzun drew up for the former sites of Hotel Waldeck and Hotel National. Premium residential apartments will be built on the slope with a restaurant facing Postplatz.

Lösungsansatz

The prominent feature is the resolution of the total volume in four polygonal, walled buildings: a prominent 4-floor building, is followed by a composition of smaller buildings following the road. The topography is organically resolved by using a staggered base. The buildings use vernacular materials: stone, plaster and wood.

Challenges

A decisive move was into integrate the ensemble into the sensitive visual profile of the town. It was necessary to develop residential forms which combine extremely high living quality with contemporary sustainability and to thematise the exterior space in every apartment.

Keyfacts

Bauherr: Luan AG, Chur
Fertigstellung: 2015
Projektart: Ersatzneubau
Projektverfasser: Fanzun AG
Baukosten: CHF 30,0 Mio
Leistungsumfang: Arealentwicklung, Projektsteuerung, Führung, Energie, Akustik, Bauphysik, Bauingenieurwesen, Architektur, Projektierung, Gestaltung, Machbarkeitsstudie, Entwicklung, Strategie


Download öffnet in neuem Fenster - bitte nicht schließen und warten bis die PDF generiert wurde.