Carlton Hotel, St. Moritz

Starting situation and idea

Project proposals obtained from different sources to renovate Carlton Hotel failed to convince the client. Fanzun analysed the existing building and submitted a proposal which did not involve hollowing out the historic hotel complex.

Approach

The former north-facing rooms were converted into an accessway while the corridors were converted into entrance areas, bathrooms and dressing areas. This measure made the Carlton the only Hotel in town to have all rooms overlooking the valley. Without compromising on comfort, the expression and ambience were deliberately restored to what they were originally.

Challenges

A full-scale renovation of a hotel complex from the early 20th century is itself a major challenge. Aside from renovating the existing building, a fully new wellness area was realised which is hidden away from the viewer in the valley-side terraces. Realisation took 18 months.

Keyfacts

Bauherr: Tschuggen Hotel Group AG
Fertigstellung: 2007
Projektart: Gesamterneuerung, Extension, Restoration
Projektverfasser: Fanzun AG
Baukosten: CHF 74,0 Mio
Leistungsumfang: Projektierung, Entwicklung, Baumanagement, Strategie, Gestaltung, Bauphysik, Führung, Energie, Generalplanung, Projektsteuerung


Download öffnet in neuem Fenster - bitte nicht schließen und warten bis die PDF generiert wurde.